Ana kontrol panosunda ana şalteri kapattıktan sonra, pano içindeki kablo bağlantılarını ve kollektör ve kule kontrol kutularını kontrol ediniz.
MOTORLAR
Motor kont aktörleri ve dişli kutusu motorun ömrünü kısaltabilir. Aşınmış kont aktörleri kontrol edip değiştirdiğinizden emin olunuz.
DİŞLİ KUTUSU VE YAĞ BAKIMLARI
Dişli Kutusu ve motorların yağ seviyelerini ve yağ kalitesini kontrol edininiz. Vizkozitesini geçirmiş yağları mutlaka yenisi ile değiştiriniz. Keçelerin yağ kaçırmadığından emin olunuz.
TEKERLER VE LASTİK BASINCI
Tekerlek basıncını kontrol ediniz .(26psi) ve yürüyüş izleriniz kontrol ediniz. Doğru lastik basıncı, makinenin mekanik aksamının ve ekipmanlarının doğru çalışması için hayati öneme sahiptir. Aksi taktirde sulama zamanlamanızdaki çizelgede hata yapmanıza yol açacaktır. Ayrıca Bijon somunlarını kontrol edip sıkmayı unutmayınız. Tüm lastikler zamanla basınç kaybeder ve her 0,556 santigrad derecede 1PSI basınç değerinin değişmesine sebep olur. Sulamadan ve toprak yapısından kaynaklı olan derin tekerlek izlerini doldurunuz.
HAREKETLİ PARÇALAR
Makine üzerindeki tüm hareketli parçaları yağladığınızdan emin olunuz. Merkez kule – kolon borusundaki gresörlükler ve istavroz kafa şatlardaki gresörlüklerde mutlaka yağlamalarınızı yapmayı ihmal etmeyiniz.
HİZALAMA VE SU TAHLİYESİ
Kule kontrol kutusu mikro switchlerinin ve tij ayarlarının doğru olduğundan emin olunuz. Makineniz doğru tij ve switvh ayarları yapılmamış ise pivotun yanlış hizalanmasına neden olacaktır. Bu durumda makinenin alarma girmesine ve çalışmamasına neden olacaktır. Su kalitesi ile ilgili sorunlarınız var ise veya suyunuz kum içeriyorsa manşonlardaki tahliye vanalarınızı açıp, borularda biriken kumu ve başka yabancı maddeleri tahliye edip borularınız temizlemelisiniz.
YAĞMURLAMA BAŞLIKLARI
Makinenizin en önemli aksamlarından bir tanesi de yağmurlama başlığıdır. Tarlanızdaki toprak bitki yapısına göre en uygun yağmurlama başlığını seçmelisiniz. Sulama sezonu bittiğinde söküp uygun yerde muhafaza edip sezon başladığında yine aynı nozul sıralamasına göre tekrar makineye takmalısınız. Genel olarak sprinkler her 10.000 saatlik çalışmadan sonra değiştirilmelidir. Kırılmış veya aşınmış yağmurlama başlıklarını mutlaka yenisi ile değiştirmelisiniz. Bu etkenler uniformiteyi bozacak unsurlar olup ürünlerinizde dalgalanma ver verim kayıpları yaşayabilirsiniz.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Makinenizin işletme basıncı, yağmurlama başlıkları ile uyumlu olmalıdır. Dalgıç pompa veya santrifüj enerji tüketim maliyetlerini aşağı çekebilirsiniz. Makinenizin su giriş basıncını sürekli kontrol ediniz ve sürekli aynı basınçta sabit kalmasını sağlayınız.